divendres, 7 de gener del 2011

Tres pilotes d'or

Xavi Hernández, Leo Messi i Andrés Iniesta són els tres candidats que es disputen la Pilota d'Or, que entregarà France Football juntament amb la Fifa en una cerimònia unificada el dia 10 de gener. Es diu que es disputen, és clar, perquè els tres la mereixen. Aquesta és una disputa, però, de la prensa i, encara més important, de les sensacions que transmet cada jugador i de què representa. No existeix una competitivitat real entre ells per guanyar el prestigiós premi: el que menys se n'alegrarà el pròxim dilluns, serà el que la guanyi, ja que haurà desbancat als altres dos.

Cada un dels meravellosos jugadors té una sèrie de motius per endur-se la pilota cap a casa, i sigui quin sigui el guanyador serà del tot just. Això sí, els tres són finalistes pel seu futbol. Es parteix d'un criteri futbolístic a l'hora d'elegir els finalistes, criteri no tan sols dels que atorguen el premi, sinó també de la Masia i del Barça, que ha portat aquests jugadors al capdamunt de tots els reconeixements a nivell mundial. Un cop arriben els tres protagonistes a la final, pesen més altres característiques i medalles individuals.


Xavi, denominació d'orígen de Catalunya:
Xavi Hernández representa, en aquest cas, deixant de banda el model futbolístic del Barça i la Selecció, que és innegable, la marca Catalunya. Qualsevol català preferirà que la guanyi ell, un "nano" de Terrassa. Dels tres Xavi és el que guanya més punts a àmbit local. És un noi d'aquells que té una relació propera amb la gent, oberta. És l'únic que parla el català de llengua paterna, i representa per molts nens futbolístes la victòria del futbol de les canteres de Catalunya vers tots els "scouts" dels grans equips repartits pel món, incloen-t'hi el Barça. Xavi és qui millor representa la denominació d'orígen de Catalunya en aquest àmbit local. La reivindicació que el bon futbol es pot trobar aquí també.


Iniesta, l'èxit de "la Roja"
Andrés Iniesta, de moment el candidat més ferm a fer-se amb la Pilota d'Or, representa el triomf de la selecció espanyola al Mundial de futbol. El gol a la final, que donà el primer títol mundial a Espanya, és el més decisiu de la història d'una selecció que actualment està de moda. Futbolísticament pesa la fase final del la copa del món, on va ser el jugador més determinant. Durant la temporada, però, no va tenir tanta participació degut a les lesions, i no va estar al nivell de temporades anteriors. És per això, que el manxec és el símbol de la selecció en aquesta votació; una selecció de la qual se'n parlen maravelles i d'una superioritat quasi insultant. Amb el que pesa el Mundial en l'elecció del galardó, es podria dir que Iniesta parteix amb aventatge.
Apart d'això, Iniesta és el representant oficial dels espanyols, més enllà de la selecció, perquè Iniesta és de Fuentealbilla. El manxec seria, salvant certes distàncies, el que Xavi pels catalans.

Messi, el jugador mundial:
És clar que, si el premi és una distinció al millor del món, aquest és Leo Messi. Es pot dir que Xavi és l'escència de l'equip, el motor del Barça i la selecció, o que Iniesta trenca línies amb els seus regats virtuosos, assisteix i es mou pel camp amb gran intel·ligència, però la finalitat del futbol i la salsa d'aquest és el gol. I d'això, Messi n'és l'amo i senyor. És el millor del món no perquè faci molts gols, tingui una gran velocitat i intuició pel regat o per la tècnica, Messi és el millor del món perquè és capaç de desequilibrar i marcar gol per sí mateix, sense desprestigiar, és clar, els altres 10 jugadors. Letal prop de l'àrea gran l'argentí, des que Guardiola és a la banqueta, sembla una caixa de recursos il·limitats per tal d'assolir l'objectiu més primari i important del futbol: fer gols.
Messi, en aquest sentit és el representant més mundial del Barça i dels tres candidats. El més mediàtic amb diferència. Li pesa el mal mundial d'Argentina. D'Argentina, no del millor jugador del món.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada